Czym jest bemar elektryczny i do czego służy?

Stosowany od pierwszej połowy XX wieku bemar stanowi obecnie niezbędny element każdej profesjonalnej kuchni. Na początku bemary występowały w uproszczonej wersji i nie były powszechnie używane. Obecnie podgrzewacze doczekały się bardziej nowoczesnej formy, a najpopularniejsze stały się bemary elektryczne. Dzięki tym urządzeniom gastronomicznym, przygotowanie i sprawne wydanie obszernej liczby posiłków stało się znacznie prostsze i przyjemniejsze.

Czym jest bemar?

Bemar zalicza się do podgrzewaczy i stanowi część wyposażenia kuchni. Po raz pierwszy urządzenie zostało opatentowane i wykorzystane we Francji, skąd również wywodzi się jego nazwa. Obecnie, na sklepowych pułkach można znaleźć wiele modeli bemarów, które różnią się funkcjonalnością i wielkością, ale także działaniem. Podstawowy podział tych niezastąpionych urządzeń gastronomicznych został oparty o systemy grzewcze-gazowe oraz elektryczne.

Bemar elektryczny, podobnie jak gazowy, przypomina stalową wannę, choć zamiast palników wykorzystuję się grzałki sterowane za pomocą termostatu ułatwiającego dostosowanie odpowiedniej temperatury. Jedzenie jest przykrywane specjalnie dostosowanymi do urządzenia pokrywami, a całość jest podgrzewana za pomocą ciepłego powietrza, lub wody. Drugi wariant sprawdza się lepiej w przypadku potraw takich jak zupy, bądź gulasze, ponieważ dzięki izolacji wodnej, ciepło nie działa na jedzenie bezpośrednio i eliminuje przypalenia.

Bemar charakteryzuje się długą żywotnością i wytrzymałością, co zawdzięcza stali nierdzewnej, z którego jest wykonany. Taki rodzaj metalu gwarantuje brak korozji i długowieczność produktu. Dzięki zachowaniu odpowiedniej higieny urządzenia, podgrzewacz sprawdzi się w użyciu przez wiele lat. Należy także pamiętać o przestrzeganiu norm dotyczących temperatury, w przeciwnym razie dania mogą znacząco zmienić walory smakowe. Dania główne powinny zostać utrzymane w temperaturze co najmniej 63 stopnie Celsjusza. Inaczej jest w przypadku zup, które wymagają minimum 75 stopni Celsjusza.

Podgrzewacz elektryczny może występować w wersji stojącej lub nastawnej. Pierwsza z nich charakteryzuje się tym, że urządzenie posiada kółka, dzięki którym przemieszczanie się z bemarem jest możliwe i skuteczne. Podgrzewacze stojące sprawdzają się w przypadku posiłków, które nie muszą być wydane równocześnie tak jak np. w przypadku bufetów. Zakup bemaru gastronomicznego wiąże się inwestycją, ponieważ sprzęt tego typu nie należy do najtańszych. Oczywiście cena będzie różnić się względem wyposażenia wnętrza, czy rozmiaru. Urządzenia mogą także posiadać dodatkowe elementy grzewcze bądź wkłady, co także wpłynie na cenę końcową produktu. Podczas wyboru odpowiedniego bemaru pod uwagę należy wziąć przede wszystkim producenta, ale także tworzywo, z którego produkt został wykonany. Nie można także zapomnieć o przeznaczeniu docelowym podgrzewacza.

Bemar elektryczny – jak go używać i gdzie stosować?

Bemar elektryczny jest bardzo prosty w obsłudze i sprawdzi się w każdej firmie cateringowej, czy gastronomicznej. Aby przystąpić do używania urządzenia, wystarczy jedynie nalać wody do zbiornika, włączyć bemar i ustawić odpowiednią temperaturę. Następnie należy umieścić w podgrzewaczu pojemnik z gorącym, przygotowanym wcześniej jedzeniem. Tak przygotowany bemar będzie utrzymywał posiłki w idealnym stanie, aż do podania. Po zakończeniu pracy i odłączeniu bemaru od prądu wystarczy poczekać, aż woda przestygnie. Płyn należy wypuścić, a następnie wyczyścić wnętrze zbiornika.

Bemar gastronomiczny, taki jak te dostępne na https://gastrosklep.pl/pl/c/Bemary-elektryczne/2244 jest niezastąpionym urządzeniem stosowanym we wszelkiego rodzaju restauracjach czy hotelach. Świetnie sprawdza się także w przypadku wystawnego szwedzkiego stołu czy lokali specjalizujących się w serwowaniu posiłków na wagę. Oprócz tego bemary będą dobrym rozwiązaniem podczas organizowania przyjęć bądź spotkań grupowych. Podgrzewacze elektryczne występują w wielu wersjach, często eleganckich, które wyglądają korzystnie i profesjonalnie, a do tego gwarantują satysfakcję ciepłych i świeżo podanych potraw.